چشمه ای که میجوشد و میخروشد
Article data in English (انگلیسی)
اشاره
آنچه میخوانید بخشی از سخنرانی استاد فرزانه علامه مصباح یزدی(دام عزه) در مراسم نکوداشت هفته بسیج در دانشگاه اصفهان است. این سخنرانی با عنوان «نقش تفکر بسیجی در تحولات سیاسی و فرهنگی» ایراد شده است.
ویژگی های بسیجی
شایسته است نخست بحثی پیرامون ویژگی های بسیجی داشته باشیم تا زمینه بررسی تفکر بسیجی و تأثیر آن در تحولات فرهنگی و سیاسی کشور فراهم شود. بسیج، عبارت است از حرکت سریع، فراگیر و توفنده بهسوی اهداف والای شناخته شده. اولین عنصر در مفهوم بسیج، عنصر حرکت است و در نتیجه، مردم ساکن و تنبل و بیتحرک، مناسبتی با بسیج ندارند. دومین عنصر از عناصر مؤلفه بسیج، سرعت و شتاب است و از اینرو حرکت های آرام و فاقد سرعت لازم را نمیتوان حرکت بسیجی تلقی کرد. ویژگی دیگر حرکت بسیجی، فراگیری و جمعی بودن است و به همین جهت حرکت های فردی و پراکنده از حیطه حرکت بسیجی خارج است. ویژگی چهارم هدفمندی و انگیزهداری است. حرکت بسیجی یک حرکت کور و بیهدف نیست بلکه حرکتی است برخاسته از شناخت و معرفت نسبت به هدفی والا و ارزشمند؛ هدفی که برتر از هر سود مادی و منفعت دنیوی است و از اینرو جا دارد که همه مزایای مادی حتی حیات دنیوی در راه آن فدا شود و بدین ترتیب ویژگی پنجم یعنی فداکاری و ایثار شکل میگیرد؛ البته ویژگی های فرعی دیگری را هم میتوان برشمرد که برای جلوگیری از اطاله سخن از ذکر آنها صرفنظر میکنیم.
تمثیلی برای حرکت بسیجی
برای اینکه موقعیت بسیج را در جامعه بهتر درک کنیم میتوانیم انرژی آب را در شکل های مختلفش مورد توجه قرار دهیم. آبی که در مخزنی ذخیره شده، پتانسیلٍ انرژی دارد ولی چون تحرک و جریانی ندارد، نه تنها منشأ اثری نمیشود بلکه در معرض تبخیر شدن و نیز در معرض انفعال و تعفن است. نوع دیگرش چشمههای کوچکیاست که مثل یک سطل آب جمع میشود و اگر از آن بردارند دوباره میجوشد و جای آن را پر میکند اما چنان نیست که در روی زمین جریان پیدا کند و کشتزارها را سیراب کند و منشأ حیات حیوانات و انسانها شود، اما بعضی چشمهها پرآب است و به صورت نهر جاری میشود و نهتنها در اثر تبخیر نابود نمیشود و در اثر برخورد با آلودگیها نمیگندد بلکه آلودگیها را میزداید و گیاهان و درختان را میرویاند و هزاران موجود زنده را سیراب میکند. انسان بیتحرک و تنبل و راحتطلب مثل همان آب راکدی است که استعدادهایش به فعلیت نمیرسد، از عوامل اجتماعی آسیب میپذیرد و منشأ خیر و برکتی برای جامعه نمیشود. انسانهایی که تقوای فردی دارند مثل چشمههای کوچکی هستند که به منبع انرژی اتصال دارند اما نهچندان که بتوانند نفعی برای دیگران داشته باشند، اما بسیجی اینگونه نیست او پیوسته میجوشد و میخروشد و آلودگیها را از بین میبرد و منشأ حیات و رشد و بالندگی میشود.
نقش بسیج در تحولات فرهنگی سیاسی
هرچند بسیج در دوران جنگ تحمیلی بهصورت یک نیروی دفاعی و نظامی ظهور کرد اما پشتوانه فرهنگی آن نمیتوانست در دایره نظامی محدود شود. ایمان به مبدأ و معاد که سرمایه اصلی بسیجی است او را آماده خدمت و فداکاری در همه صحنههای زندگی، صحنههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی کرده است. اکنون حضور بسیجیان با ویژگی های روحی و فکری خاص در همه صحنههای سازندگی و آبادانی، ترمیم خرابی ها، و شرکت در فعالیتهای کشاورزی، صنعتی، آموزشی و پرورشی با خدمات چشمگیر و پربار نمونههایی از تأثیر تفکر بسیجی در جامعه ماست.
اینک که دشمنان اسلام و انقلاب نیروهای خود را در جبهه فرهنگی متمرکز کرده و مصمماند جامعه ما را از درون بپوسانند و ارزش های انقلاب را کمرنگ و ایمان مذهبی را با وسواس شیطانی و زیر پوشش روشنفکری و علمپرستی تضعیف کنند، وظیفه بسیجیان است که با تمام توان خود در برابر این خطر که بزرگترین و اساسیترین خطرها برای اسلام و انقلاب است قیام کنند و انواع حیلههای دشمن را در زمینههای فکری و فلسفی و هنری شناسایی کرده در برابر هر یک عکسالعمل مناسب و سنجیده و کارآمدی داشته باشند.